katunakyma_kuopiossa_2400

Sivulliset

Sivulliset on biofiktiivinen esitys, joka vie katsojat matkalle menneeseen, suomalaisen kultakauden kulttuurielämään ja sen kääntöpuolen arkipäivään. Esityksen keskushenkilöt ovat Suomalaisen Teatterin näyttelijätär Saimi Swan ja valokuvaaja Adele Sallin, jotka jäivät maamme historiaan kuuluisien miestensä, Eero Järnefeltin ja Viktor Barsokevitschin, vaimoina. Teatteri aulis kertoo nyt historian toisin, naisten näkökulmasta.

Eletään syksyä 1887 Kuopiossa. Nuori näyttelijätär Saimi kohtaa ansioituneen valokuvaajan ja liikkeenharjoittajan Adelen. Heillä kummallakin on intohimonsa ja haaveensa oikeudesta hyvään elämään, jota rajoittaa ajan laki ja ajatusmaailma, joka avioliiton keinoin kieltää naista harjoittamasta ammattia tai hallitsemasta omaisuuttaan. Esitys tuo esiin samoja toiseuden ja sukupuolisen syrjinnän teemoja, mitä naiset nykyäänkin vielä kohtaavat. Näytelmän naiset käyvät  keskustelua kaikesta siitä: naisena olemisesta, taiteesta ja identiteetistä, työnteon oikeutuksesta, sekä työn ja perheen yhdistämisestä tai sen mahdottomuudesta.

Sivullisten tarinan kertominen on merkityksellistä paitsi historiallisesta näkökulmasta, myös osana keskustelua naisen asemasta yhteiskunnassa – nyt ja menneisyydessä.

Sivulliset sai ensi-iltansa Kuopiossa Kulttuuriareena 44:ssa 23.9.2022, jonka jälkeen esitys lähtee kiertueelle ja on tilattavissa ympäri Suomea. Liput varattavissa nyt: aikuiset 25 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 22 € ja lapset 17 v asti 15 €. Esitystä ei suositella alle 13-vuotiaille.  

Sivulliset-työryhmä:
käsikirjoitus ja ohjaus Katja Väänänen, puvut Kirsi Robertson, musiikki Ari Satomaa, valot ja äänet Arttu Rautiainen, rooleissa Kati Häyrinen, Anna Olkinuora ja Jukka Kolehmainen.